Skupština RS: Jedinstven registar finansijskih izveštaja

Bez autora
May 17 2010

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja RS. Radi se o vrlo kvalitetnom zakonskom rješenju, jer će centralni registar sadržavati podatke o bilansu uspjeha i stanju preduzeća. Ovim zakonom treba preciznije definisati koje usluge Agencija naplaćuje, a za koje ne naplaćuje naknadu. Ovaj nacrt zakona urađen je "dosta stručno", da je bitno donošenje tog zakona jer privredni subjekti trebaju u predviđeno vrijeme predati svoje finansijske izvještaje. Nacrtom je definisano da Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS prikuplja, evidentira, upravlja i obrađuje finansijske izvještaje, te arhivira podatke i upravlja bazom podataka. Ovaj nacrt zakona propisuje obavezu predaje finansijskih izvještaja u registar u specifičnim okolnostima, kao što su statusne promjene, stečaj i likvidacija, kao i obavezu pravnih lica nad kojim se provode stečaj i likvidacija da u registar predaju svoje godišnje i polugodišnje finansijske izvještaje.

SkupštinaRS: Jedinstven registar finansijskih izveštajaNarodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja RS.

Poslanik SNSD-a Perica Rajčević smatra da se radi o vrlo kvalitetnom zakonskom rješenju, jer će centralni registar sadržavati podatke o bilansu uspjeha i stanju preduzeća.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica smatra da ovim zakonom treba preciznije definisati koje usluge Agencija naplaćuje, a za koje ne naplaćuje naknadu.

Poslanik PDP-a Diana Čekić smatra da je ovaj nacrt zakona urađen "dosta stručno", da je bitno donošenje tog zakona jer privredni subjekti trebaju u predviđeno vrijeme predati svoje finansijske izvještaje.

Nacrtom je definisano da Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS prikuplja, evidentira, upravlja i obrađuje finansijske izvještaje, te arhivira podatke i upravlja bazom podataka.

Ovaj nacrt zakona propisuje obavezu predaje finansijskih izvještaja u registar u specifičnim okolnostima, kao što su statusne promjene, stečaj i likvidacija, kao i obavezu pravnih lica nad kojim se provode stečaj i likvidacija da u registar predaju svoje godišnje i polugodišnje finansijske izvještaje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik